WordPress kotisivut yritykselle

WordPress (WP) on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS — Content Management System) kotisivujen ylläpitoon. Noin 31% kaikista maailman nettisivuista käyttää alustanaan WordPressiä. Huima suosio on ansaittu vuosien kehitystyöllä. Tässä muutamia WordPressin vahvuuksia, joita ei voi ohittaa olankohautuksella.

13 syytä valita WordPress kotisivujen alustaksi?

1. Helppokäyttöisyys

Olen useasti kuullut sanottavan, että jos osaat käyttää Wordia, osaat käyttää myös WordPressiä. Vaikkei asia ihan näin yksinkertainen olekaan, WordPress on luultavasti markkinoiden käyttäjäystävällisin CMS. Käyttöliittymä on intuitiivinen ja ymmärrettävä kenelle tahansa. WYSIWYG*-editorin avulla artikkeleiden kirjoittaminen on paitsi nopeaa myös tehokasta. Voit helposti lisätä tekstiisi kuvia ja videoita, muokata kommentteja, ulkoasua, hallita käyttäjiä, lisätä laajennuksia jne.

*WYSIWYG = WhatYouSeeIsWhatYouGet

2. WordPress on ilmainen (Open Source)

WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto

Avoimen lähdekoodin WordPress on täysin ilmainen. Voit siis ladata, asentaa, käyttää ja muokata sitä omien tarpeidesi mukaan. Aina ei tietenkään ole kyse rahasta, mutta ilmaisuudesta ei ole haittaakaan. HUOM! Vaikka WordPress itse onkin ilmainen, syntyy kustannuksia väistämättä esimerkiksi domainnimen rekisteröinnistä (yrityksennimi.fi) sekä hosting palvelusta.

3. Asennus muutamassa minuutissa

WordPressin käyttöönotto on helppoa ohjatun asennustoiminnon avulla. Kun asennuspaketti on ladattu palvelimelle, käyttövalmis alusta on vain muutaman asetuksen päässä.

Jotkin webhotellit tarjoavat asennuksen oman hallintapanelinsa kautta. Kätevä toiminto huolehtii perusasennuksen lisäksi puolestasi mm. tietokannan luomisesta ja tarvittavista kytkennöistä. Asennus ei siis helpoimmillaan vaadi ollenkaan teknistä osaamista. Tämä on tietysti hyvä uutinen tee-se-itse-henkiselle yrittäjälle.

4. Artikkelien kirjoittaminen

No mitäpä verkkosivu olisikaan enää tänä päivänä ilman blogia tai päivittyvää sisältöä. Uusien artikkeleiden kirjoittaminen on helppoa ja niitä voi olla useampia työn alla yhtäaikaisesti. Julkaisematon työ tallennetaan automaattisesti tietokantaan vedoksena, joten voit helposti jatkaa kirjoitustyötä myöhemmin ja julkaista tekstin yhdellä klikkauksella vasta, kun työ on valmis.

Artikkelin kirjoittaminen ja muokkaus onnistuu myös mobiililaitteilla, joten aika tai paikka ei rajoita luovaa työskentelyä.

Automaattinen tallennus

Tekstin automaattinen tallennus on WordPressissä oletuksena käytössä. Editoitava sivu tallennetaan automaattisesti 60 sekunnin välein.

Automaattinen tallennus on varsin kätevä ominaisuus, jonka avulla tallentamattomasta sisällöstä luodaan kopio mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. Tällainen ongelmatilanne voi olla vaikkapa vanhentunut eväste, selaimen kaatuminen tai internetyhteyden ongelmat.

Revisiot

Revisioiden avulla voit vertailla tekemiäsi tekstimuutoksia edellisiin versioihin. Jokainen tallennus luo uuden revision. Virheen sattuessa voit aina palauttaa jonkin tekstin edellisistä versioista.

Gutenberg-editori

WordPress julkaisi tekstieditoristaan täysin uuden version 24.10.2018 (WordPress 5.0 Beta 1). Gutenberg-editorin myötä artikkelien kirjoittaminen koki totaalisen muutoksen. Monet ottivat modernin uudistuksen avosylin vastaan, mutta soraääniäkin on kuultu. Onneksi uudistukseen tyytymättömät voivat palauttaa vanhan editorin Classic Editor-lisäosan avulla.

5. Valmiit teemat vs. räätälöitävä ulkoasu

Teema-hakemistosta löytyy valittavaksi tuhansia ilmaisia vaihtoehtoja. Perusblogille valmis-teema voi olla varsin toimiva valinta, mutta yritykselle huonohko vaihtoehto.

Yrityksen kotisivujen ulkoasun tulee tukea visuaalista linjaa ja siksi räätälöity ratkaisu on järkevämpi valinta. Yritys tietysti haluaa olla uniikki ja erottua omalla ilmeellään. Oman ulkoasun tekeminen vaatii tietenkin ohjelmointitaitojen lisäksi ymmärrystä alustan ominaisuuksista, joten tarvitset luultavasti ammattilaisen apua toteutuksessa.

6. Käyttäjätasot (Roolit)

Samaa WordPress-alustaa voi käyttää useampi käyttäjä. Roolituksen avulla voidaan kätevästi hallitta käyttäjäprofiilin oikeuksia. Käytännössä roolit siis määrittelevät mitä toimenpiteitä kukin käyttäjä voi verkkosivuilla suorittaa. Tämä on tärkeä ominaisuus erityisesti organisaatioissa ja yrityksissä, joissa useammalla henkilöllä on pääsy julkaisualustan hallintapaneliin.

Kun jokaisella käyttäjällä on omaa toimeaan vastaava käyttäjätaso, saadaan myös inhimillisten virheiden mukanaan tuomat riskit minimoitua. Jos esimerkiksi blogissa on useampia kirjoittajia, joiden rooliksi on määritelty ”Kirjoittaja”, he voivat kirjoittaa ja julkaista artikkeleita, mutta eivät voi muokata sivuston asetuksia.

Käyttäjätasot ovat seuraavat:

  • Tilaaja (Subscriber) — Vain lukuoikeudet sivulle tuotettuun sisältöön, voi muokata omia profiilitietojaan.
  • Avustaja (Contributor) — Ei julkaisu- tai medianlatausoikeuksia, mutta voi kirjoittaa ja lisätä uuden artikkelin ja muokata sitä luonnostilassa.
  • Kirjoittaja (Author) — Voi lisätä ja julkaista uuden artikkelin ja muokata omia artikkeleitaan, sekä ladata mediaa.
  • Päätoimittaja (Editor) — Voi lisätä, poistaa ja muokata artikkeleita ja sivuja ja ladata mediaa, sekä muokata niihin liittyviä ominaisuuksia, kuten kategorioita ja avainsanoja.
  • Pääkäyttäjä (Administrator) — Ei rajoituksia.

7. Kymmeniätuhansia lisäosia (Plugin)

WordPressille on saatavilla lukemattomia laajennuksia

Lukemattomien lisäosien (plugin) avulla WordPressiin on helppo asentaa uusia ominaisuuksia. Yli 50 000 laajennuksen joukosta löytyy ratkaisu useimpiin tarpeisiin ja tarjonnan määrä kasvaa joka päivä.

Suuri osa laajennuksista on täysin ilmaisia. Joissain plugineissa on kuitenkin lukittuja ominaisuuksia, jotka saa käyttöönsä joko kertaostoksena tai kuukausiveloituksella. Suosituimpien laajennuksien TOP 10:

8. Oma verkkokauppa helposti

Verkkokauppa yritykselle helposti

Oman verkkokaupan perustaminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Ilmaisen WooCommerce-lisäosan avulla sähköisen kauppapaikan asennus onnistuu muutamalla klikkauksella — ja vieläpä ilmaiseksi. Myös suomen kielen tuki löytyy. Kauppa-alustaa voi räätälöidä omien tarpeidensa mukaan ja tee-se-itse-mies voi helposti muokata mukana tulevia sivupohjia. Tekninen osaaminenkaan ei toki ole vaatimus sillä monia valmisteemoja (esim. StoreFront) voi muokata visuaalisen editorin avulla.

WooCommerce kattaa helposti myös isomman verkkokaupan tarpeet. Perusasennuksen ominaisuudet ovat kattavat, mutta saatavilla on myös maksullisia laajennuksia, joiden avulla verkkokaupan toiminnallisuuksia voi lisätä tarpeen mukaan.

WooCommercelle on myös saatavilla iso määrä eri maksunvälittäjiä kuten PayPal, Klarna, Paytrail, Checkout Finland.

WooCommerce on WordPressin suosituin verkkokauppa, mutta ei suinkaan ainoa. Alla lista muutamista saatavilla olevista vaihtoehdoista:

9. Laaja kehitysyhteisö

WordPress on jatkuvan kehityksen alla. Sen tietoturvaa, käytettävyyttä ja ominaisuuksia parannetaan ja uudistetaan jatkuvasti, jotta käyttökokemus olisi entistäkin sujuvampi.

Yhteisön tuomat edut eivät rajoitu kuitenkaan pelkästään itse CMS:n kehitykseen. Suuren suosionsa ansiosta WordPress-palveluita tarjoavia digitoimistoja ja alan ammattilaisia löytyy ympäri Suomea, joten apua löytyy nopeasti, kun omat taidot loppuvat kesken.

Apua saa toki myös ilmaiseksi. Lukemattomat (lähinnä englanninkieliset) keskustelupalstat ja foorumit ovat pullollaan WordPress-aiheisia keskuteluja ja kysymyksiä ratkaisuineen. Esimerkiksi jo pelkästään suositussa Stackoverflowssa on yli 160000 WordPressille tagattua kysymystä.

10. Responsiivisuus

WordPress ei rajoita ulkoasun suunnittelua, joten mittatilauksena tehdyt työt on helppo toteuttaa mobiiliystävällisesti. Myös monet, ellei kaikki, valmis-teemat ovat sellaisenaan responsiivisia. Lue lisää miksi responsiivisuus on tärkeää.

11. Hakukoneoptimointi

WordPressin hakukoneoptimointi ei ole sellaisenaan aivan parhaalla mahdollisella tasolla, mutta pienien säätöjen avulla tilanne kohentuu huomattavasti. Erityisen hyödyllisiä ovat laajennukset kuten Yoast SEO ja WP Super Cache.

12. Eri mediatyyppien tuki ja upotus

WordPress ei ole tietenkään rajattu pelkän tekstin julkaisuun. Perusasennus mahdollistaa niin kuvien, äänen kuin videonkin lataamisen ja upotuksen suoraan artikkeleihin.

Eri mediatyyppien upotus onnistuu editorilla helposti myös suoraan suosituimmista palveluista kuten YouTube, Instagram, Vimeo, Spotify, Flickr, Imgur, Reddit jne.

13. Turvallisuus

WordPress on turvallinen

Kuten mikä tahansa suosittu ohjelmisto, on myös WordPress saanut osansa hakkerien hyökkäyksistä toimintansa aikana. Ahkera kehitystiimi työskentelee kuitenkin väsymättä voidakseen taata turvallisuuden myös jatkossa. Pelkästään turvallisuuteen liittyviä päivityksiä on julkaistu vuosien aikana useita kymmeniä. Onpa historiaan jäänyt yksi haavoittuvuus, joka korjattiin vain alle 40 minuutissa. Tämä osoittaa, että tietoturvaan ja mahdollisiin riskeihin suhtaudutaan vakavasti ja aukot pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti vahinkojen minimoimiseksi. Kaikkea vastuuta ei voi kuitenkaan ulkoistaa.

Vaikka WordPress on turvallinen alusta yrityksen kotisivuille, myös maalaisjärjellä ja omalla harkinnalla on paikkansa. On erittäin suositeltavaa sallia automaattiset päivitykset, jotta alustan ydin pysyy ajan tasalla ja tietoturva korkealla tasolla.

Kannattaa myös pitää mielessä, että jotkin laajennuksista voivat avata aukkoja hakkereille. Ennen laajennuksen lataamista varmista siis ainakin ohjelmoijan maine, laajennuksen arvosana, latauksien määrä (suurempi on parempi), yhteensopivuus WP:n version kanssa sekä viimeisimmän päivityksen päivämäärä.

Yhteenveto

WordPress on ilmainen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, joka taipuu moneen eri tarkoitukseen. Teknisen osaamisen puutekaan ei ole välttämättä esteenä oman verkkosivuston pystyttämiselle, mutta räätälöity ratkaisu vaatii ohjelmointitaitoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.