Ilmainen verkkokauppa

Lyhyt oppimäärä oman, ilmaisen verkkokaupan asentamiseen. Nopemmillaan asennus on valmis vain muutamissa minuuteissa, mutta toki verkkokaupan asetusten säätäminen ja jo pelkästään tuotteiden lisääminen vie oman aikansa. Aloitetaan.

Sisällysluettelo

Alkusanat

Ilmainen verkkokauppa? Ilmainen? Kyllä, luit aivan oikein. Usein ajatellaan, että verkkokaupan pystyttäminen maksaa vähintäänkin maltaita. Toki useimmiten investointi ammattilaisen toteuttamaan verkkokauppaan on täysin perusteltua ja jopa järkevää, mutta ei missään nimessä ainut totuus. Alla muutamia esimerkkitapauksia, joissa tee-se-itse-verkkokauppa on varsin toimiva ratkaisu:

 • Pienimuotoinen kaupankäynti (kauppaa käydään vain kotimaassa tai paikallisesti)
 • Verkkokaupan ulkoasuksi kelpaa oletusteema tai jokin muu valmisteema
 • Verkkokaupan toiminnalisuudet on mahdollista toteuttaa saatavilla olevilla laajennuksilla (eli ei tarvitse ohjelmointitaitoa)

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vaikka oman verkkokaupan asentaminen ja käyttöönotto yksinkertaisimmillaan ei tosiaan vaadi yhtään ohjelmointitaitoja, täytyy löytyä jonkinlaista teknistä kompetenssia. Tämäkin artikkeli sisältää jonkin verran teknistä termistöä ja olettaa, että internettiin liittyvät perustoiminnot ovat tuttuja. Jos siis joudut jatkuvasti pyytämään naapurin apua Windowsin päivitykseen tai muihin varsin triviaaleihin tietoteknisiin askareisiin, ei luultavasti kannata ryhtyä verkkokaupan asennukseen ainakaan ilman osaavampaa apua.

Kaikesta huolimatta verkkokaupan luominen ei ole enää pelkästään nörttien hommaa. Verkkokauppa-alustat (esim. WooCommerce) ovat käyttöliittymältään varsin intuitiivisia ja ohjaavat käyttäjää käyttäjää asennuksessa ja verkkokaupan muokkauksessa. Sama pätee useimpiin teemoihin. Esimerkiksi WooCommercelle saatava ilmainen StoreFront-teema on helppo muokata vastaamaan oman kaupan tarpeita.

Storefront verkkokauppa teema
Valmis verkkokauppa StoreFront-teemalla. Asennus vie vain muutamia minuutteja.

Tietysti kaikki uudet asiat vaativat alkuun hieman perehtymistä, mutta erityisesti edellä mainitut WooCommerce ja sille saatava StoreFront-teema ovat erittäin käyttäjäystävällisiä ja suunniteltu helppokäyttöisiksi. Ja kaiken tämän lisäksi ne ovat täysin ilmaisia.

Jos siis uskot, että tarvittava osaaminen löytyy tai ilmaisen verkkokaupan seireenin laulu on liian kutsuva, jatka lukemista. Ilmainen verkkokauppa odottaa.

Tässä artikkelissa käyn läpi verkkokaupan asennukseen liittyvät fundamentaalit vaiheet, joiden avulla pääset alkuun. Pyrin kuvaamaan tarvittavat vaiheet mahdollisimman selkokielisesti, jotta saisit artikkelista maksimaalisen hyödyn. Jos jokin kohta tuntuu epäselvältä, jätä kommentti tai lähetä viestiä yhteydenottolomakkeella.

Käydään kuitenkin läpi ensin muutamat artikkelin kannalta olennaiset seikat.

Teknologiat — WordPress ja WooCommerce

WooCommerce on ilmainen WordPress laajennus

Ilmaisia verkkokaupparatkaisuja löytyy useampiakin aina hostatuista palveluista omalle palvelimelle asennettaviin ohjelmistoihin. Käytän itse sivujen toteutuksessa kuitenkin vain WordPressin ja WooCommercen yhdistelmää ja tästä samaisesta syystä myös tässä artikkelissa keskityn vain edellä mainittuun komboon.

Onko ilmaista verkkokauppaa olemassa?

Kyllä. Ilmainen verkkokauppa on totta… ainakin melkein. Käytännössä tarvitset omaa verkkokauppaa varten tietysti oman rekisteröidyn verkkotunnuksen (maksullinen) ja webhotellin (maksullinen), mutta oletan että verkkokauppaa suunnittelevana yrittäjänä olet ottanut tämän huomioon tai ehkä sinulla on hosting-asiat jo kunnossa.

Ilmainen verkkokauppa

Jos siis ei saivarrella pakollisten ympäristöjen (hosting) aiheuttamilla pienillä kustannuksilla, oma verkkokauppa on täysin ilmainen.

Verkkokaupan asennus alusta loppuun

1. Verkkotunnus ja webhotelli

Ennen itse asennustoimenpiteitä tarvitset tietysti toimivan verkkotunnuksen ja palveintilan (webhotelli), jonne verkkokauppa asennetaan. Kätevimmillään nämä kulkevat käsikädessä. Suosittelenkin hankkimaan verkkokauppasi tunnuksen (esim. webbikauppa.com) ja webhotellin samalta palveluntarjoajalta, koska tällöin sinun ei tarvitse huolehtia verkkotunnuksen siirrosta jne.

Palveluntarjoajia on monia. Hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota oman verkkokaupan tarpeisiin kuten tarvittava levytila ja mahdolliset kävijämäärät. Googlen haulla löydät paljon eri hosting-palveluita. Valintaa tehdessäsi ota huomioon myös WordPressin vaatimukset:

 • PHP 5.6.2 (suositus 7.3+)
 • MySQL 5.0.15 (suositus 5.6+) tai MariaDB (suositus 10.1+)
 • SSL-tuki

2. WordPressin asentaminen

Jos haluat päästä helpolla, kannattaa ehdottomasti valita palvelu sellaisesta paikasta, joka tarjoaa WordPressin asennuksen automaattisesti muutamalla klikkauksella. Asennus on selkeästi opastettu, joten keskityn tässä artikkelissa vain manuaaliseen asennukseen.

 1. Lataa WordPressin asennuspaketti ja tallenna se koneellesi
 2. Pura paketti kansioon
 3. Siirrä tiedostot palvelimelle esim. FTP-ohjelmalla haluamaasi hakemistoon (yleensä palvelimen juurihakemisto)
 4. Luo palvelimelle tietokanta WordPressiä varten (ja kirjoita tietokannan nimi muistiin). Monissa webhotelleissa on käytössä jonkinlainen ohjauspaneli, jonka kautta voit suorittaa tämän toimenpiteen. Pyydä tarvittaessa apua palveluntarjoajasi asiakaspalvelusta.
 5. Nyt voit ajaa varsinaisen asennusskriptin avaamalla asennushakemiston (3. kohta) URLin selaimessa. Jos siis siirsit tiedostot palvelimen juureen, tulee sinun avata selaimessa osoite http://www.esimerkki.fi. Asennusta varten tarvitset tietokannan nimen, käyttäjänimen ja salasanan. Seuraa asennusohjeita.
 6. Asennuksen jälkeen voit kirjautua tekemilläsi tunnuksilla WordPressin hallintasivulle (http://www.esimerkki.fi/wp-admin) ja tehdä haluamasi muutokset ja säädöt.
WordPress tietokannan tietojen määrittely
Ohjattu asennus opastaa vaiheiden läpi suomen kielellä.

3. WooCommerce-laajennuksen asentaminen

Onneksi olkoon. Jos olet päässyt näin pitkälle, olet jo todella lähellä oman verkkokauppasi perustamista.

Avaa seuraavaksi WordPressin hallintasivu (Dashboard) ja navigoi lisäosasivulle.

 Lisäosat > Lisää uusi 
WordPress uuden lisäosan asentaminen
Lisäosat-valikko

Kirjoita avautuvan sivun oikeassa yläreunassa sijaitsevaan hakukenttään ”woocommerce”. Kun WordPress on saanut haun valmiiksi, näet ensimmäisenä hakuosumana WooCommerce-lisäosan.

Klikkaa ”Asenna nyt” painiketta ja odota asennuksen päättymistä. Kun asennus on suoritettu onnistuneesti, klikkaa vielä ”Ota käyttöön”-painiketta.

WooCommerce verkkokaupan asennus
WooCommerce-lisäosan asennus onnistuu helposti WordPressin visuaalisen hallintasivun avulla.

Kun olet ottanut laajennuksen käytöön onnistuneesti, avautuu WooCommercen ohjatun käyttöönoton näkymä, jonka avulla verkkokaupan asetusten määrittely onnistuu helposti.

WooCommerce verkkokaupan asetusvelho

Suosittelen käymään kaikki kohdat ajatuksella läpi jo tässä vaiheessa. Huomaa kuitenkin, että kaikki tiedot on lisättävissä/muokattavissa myös WooCommercen oman hallinta välilehden kautta.

 • Kaupan asetukset: Osoitetiedot, valuutta ja tuotetyypin (tyyppien) valinta
 • Maksut: WooCommercen avulla voit ottaa käyttöön haluamasi maksunvälittäjän. Huomaa, että voit tehdä haluamasi valinnat myös myöhemmin. Suomessa suosittuja maksunvälittäjiä ovat mm. Klarna, Paytrail ja Checkout.
 • Toimitus: Tällä sivulla voit määritellä toimituksille hinnan. Perusasennus sisältää varsin yksinkertaistetun mallin hinnoitella toimituksia. Jos verkkokauppasi vaatii monimutkaisempia hinnottelumalleja, voit ladata tätä varten suunnittellun laajennuksen.
 • Suositeltu: Tällä sivulla voit lisätä verkkokauppaasi lisää ominaisuuksia. HUOM! Ota käyttöön ainakin Storefront-valmisteema, koska käytämme sitä tässä esimerkkitapauksessa.
 • Ota käyttöön: Tällä sivulla voit aktivoida asentamasi laajennukset.
 • Valmis: Jep. Valmista tuli.

Nyt kun WooCommerce on asennettu onnistuneesti, voit siirtyä WordPressin hallintapaneliin klikkaamalla sivun alaosassa näkyvää painiketta. Avautuvalla sivulla näet alla olevan kehotteen. Klikkaa ”Aloitetaan”-painiketta.

StoreFront teeman muokkaus

Avautuva muokkausnäkymä ohjaa sinua kauppasi muokkauksessa aina logon lisäämisestä valikoiden muokkauksiin. Käy läpi kaikki kohdat ja kokeile rohkeasti, mutta katsotaan tässä yhteydessä muutama kohta yhdessä.

4. StoreFront-teeman muokkaus

WooCommerce verkkokaupan storefront muokkain

Muokkausnäkymä sisältää erilaisia mahdollisuuksia muokata verkkokauppasi ulkoasua. Tekemäsi muutokset näet valikon oikealla puolella olevassa esikatselunäkymässä. Muutokset julkaistaan vasta, kun klikkaan valikon yläreunassa olevaa ”Julkaise”-painiketta.

Muokkausvalikon olennaisimmat kohdat ovat mielestäni seuraavat:

 • Sivuston identiteetti: Täällä voit lisätä logon ja muuttaa sivun otsikon
 • Valikot: Täällä voit muokata verkkokauppasi valikkorakennetta
 • Vimpaimet: Vimapmet-valikon kautta voit helposti lisätä mielenkiintoisia ominaisuuksia verkkokauppaasi.
 • Kotisivun asetukset: Täällä voit asettaa verkkokauppasi kotisivun.
 • WooCommerce: Tämän valikon kautta voit muokata WooCommercen näkymäasetuksia.

Yhteenveto

Oman verkkokaupan luominen on nykyään helppoa ja vaatii vain vähän, jos ollenkaan, teknistä osaamista. Kaiken lisäksi verkkokauppa on täysin ilmainen.

Tilaa oma verkkokauppa

Jos verkkokaupan omatoiminen asennus tuntuu liian työläältä tai haluat luoda kauppapaikan, joka erottuu joukosta, ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

Pyydä tarjous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.